Domain (Alan adı), bir web sitesinin internet’teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte oldununuz sitenin alan adı izhost.com dır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin izhost.com alan adı tarayıcı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır.

Alan adları uzantıları global ve yerel olmak üzere iki farklı gruba ayrılıyor diyebiliriz. Bunlardan en sık duyduğunuz şüphesizi .com uzantısıdır.

.com = Ticari alan adı olarak üretilmiş olmasına rağmen günümüzde her tür site için kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce de “commercial” anlamına gelmektedir.
.net = İngilizcede ağ uzantsss anlamına gelen “network” kelimesinden kısaltılmıştır.
.org = Organizasyonlar için kullanılır “organization” kelimesinin ilk üç harfi kullanılmıştır.
.biz = Bu uzantı iş, ticaret anlamına gelen “business” kelimesinden kısaltılmıştır.ulke uzantilari


.info = Uzantısı bilgi anlamına gelmektedir. İngilizcede “information” kelimesinin kısaltılmışdır.
.pro = Profesyonel anlamına gelmektedir. İngilizcede professional” kelimesinin kısaltılmışdır.
.name = Gerçek isimler için bu uzantı kullanılmaktadır. İngilizcede “nickler” kelimesinden üretilmiştir.
.edu = Eğitim kurumları için türetilmiı bir alan adı uzantısıdır. “education” kelimesinin kısaltılmışdır.
.gov = Devlet kuruluşlarının alan adı uzantısıdır. “government” kelimesinin kısaltılmışdır.

2014 yılı itibari ile domain uzantılarında alışılmış domain uzantıları dışında yeni GTLD isimlerde kabul edilmiştir. Yeni domain uzantılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://goo.gl/uSXq0J

Bunların dışında ülke alan adlarının kısaltılmışlarını’da kullanılmaktadır.

.tr = Türkiye
.us = Amerika Birleşik Devletleri
.de = Almanya (Deutschland)

Bazı ülke uzantıları kayıtlarında o ülke ikamet adresi belirtmek zorunludur. Detaylar için müşteri temsilcinizden bilgi alabilirsiniz.
https://www.izhost.com/domain/domain-kaydet sayfamız üzerinden domain ücretleri, sıkça sorulan sorular, ücretsiz servislerimiz, güncel ülke uzantıları ve gerekli evraklar hakkında bilgi alabilirsiniz.

https://www.izhost.com/domain/domain-fiyatlari adresimiz üzerinden tüm uzantıları inceleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın